16-12-18 Τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη συνεδρίαση της 89ης Συνόδου των Πρυτάνεων

rsz 1jim 0574

16-12-18 Τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη συνεδρίαση της 89ης Συνόδου των Πρυτάνεων

Σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και σε ένα πλαίσιο ουσιαστικού και χρήσιμου διαλόγου για τα ζητήματα των Πανεπιστημίων, ολοκληρώθηκαν σήμερα με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, οι εργασίες της 89ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία του και στον διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το Υπουργείο προτάσσει την ανάπτυξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων ώστε να συμβαδίζουν με την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη και να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερος στόχος είναι η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και τις συνέργειες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στο νέο χάρτη των ΑΕΙ που διαγράφεται στην Ευρώπη.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιδότηση με 10.000 ευρώ για κάθε ένα μεταπτυχιακό που είτε είναι δωρεάν, είτε έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα. Συνολικά, το ποσό θα δοθεί για 272 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, από τα οποία:

  • 244 είναι δωρεάν,
  • 3 έχουν δίδακτρα κάτω των 500 ευρώ ετησίως και
  • 25 έχουν δίδακτρα κάτω των 1.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης που επιτυγχάνεται και με τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ αλλά και με τα διετή προγράμματα σπουδών, που αρχίζουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Στο θέμα των ΕΛΚΕ ο Υπουργός πρότεινε να εξεταστούν όλα τα περιθώρια βελτιώσεων ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Συμφωνήθηκε να συσταθεί για τον λόγο αυτό επιτροπή που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα.

Απαντώντας στο αίτημα των Πρυτάνεων για διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι μετά τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού το 2018 για πρώτη φορά με τα από πολλά χρόνια, και για το επόμενο έτος  το κονδύλι από τον προϋπολογισμό θα κινηθεί στα φετινά επίπεδα και θα δοθεί επίσης έκτακτη επιχορήγηση πλέον του τακτικού προϋπολογισμού.

Σημείωσε πάντως την εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα που έχουν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Ζήτησε από τους Πρυτάνεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν.

Επίσης επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις διαδικασίες εκλογών στις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ εκ μέρους των Πανεπιστημίων και στο απαράδεκτο γεγονός ότι σε αρκετές θέσεις παρά την ύπαρξη υποψηφίων με ψηλά προσόντα οι εκλογές ήταν άγονες. Ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογών.

Στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει το Υπουργείο 200 εκατομμύρια τον χρόνο και η χρηματοδότηση αυτή να μην αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των φοιτητών. «Υπάρχουν πολλές παθογένειες στο σύστημα της φοιτητικής μέριμνας» είπε και ανέφερε την έλλειψη ελέγχου ως προς το ποιοι μένουν στις Φοιτητικές Εστίες και για ποια χρονικά διαστήματα. Η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων πρέπει να επιταχύνει το έργο της.

Έμφαση έδωσε ο κ. Γαβρόγλου και στην σιωπή, όπως χαρακτηριστικά είπε, των Πανεπιστημίων σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου. Όπως ανέφερε, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τα Πανεπιστήμια ούτε έχουν γίνει προτάσεις παρά το γεγονός ότι το Πόρισμα είναι το αποτέλεσμα της μελέτης μιας Επιτροπής κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων και ειδικών της δικαιοσύνης και της αστυνομίας που δεν τους υπέδειξε το Υπουργείο αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός πρότεινε να συζητηθεί πώς μπορεί να υπάρξει συνδρομή των Πανεπιστημίων ως προς το μαθησιακό «προφίλ» των υποψηφίων φοιτητών. Δηλαδή, ως προς το επίπεδο των γνώσεων που πρέπει να έχει ένας μαθητής του Λυκείου για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αναμορφωθούν αντιστοίχως και τα προγράμματα σπουδών του Λυκείου.

Τέλος ο Υπουργός διατύπωσε την πρόταση η Σύνοδος των Πρυτάνεων να λειτουργεί με θεματικές Επιτροπές και οι Επιτροπές αυτές να είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο ώστε να λύνονται διάφορα προβλήματα πριν από κάθε Σύνοδο, για να υπάρχει η δυνατότητα στις Συνόδους να γίνονται συζητήσεις για όσα θέματα δεν έχουν επιλυθεί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται ο Υπουργός απάντησε:

«Υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν προκαλεί αντίδραση; Αυτό δεν έχει ένα ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η ακαδημαϊκή κοινότητα;  Εμείς θεωρούμε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις, διότι όλες οι Νομικές Σχολές μας λένε «μην παίρνετε τόσους πολλούς φοιτητές». Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα πτυχία νομικής που λαμβάνονται από Πανεπιστήμια άλλων χωρών! Όταν λοιπόν, κάνεις ένα καινούριο τμήμα, θα παίρνεις τον ίδιο αριθμό ο οποίος θα μοιράζεται δια τέσσερα.  Δεύτερον, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια. Δυστυχώς -και γι’ αυτό δεν φταίνε οι συνάδελφοι που είναι εκεί και αντιδρούν ή οι φοιτητές- αυτό που βλέπουν πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και αντιδρούν, ευτυχώς όχι όλες, είναι ότι οι φοιτητές σε μία πόλη, εκτός των κεντρικών πόλεων, είναι για τα σουβλάκια και τα rooms to let. Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Αναπτυξιακές είναι οι επιλογές μας αλλά επί της ουσίας αναπτυξιακές, όπως θα είναι τα διετή προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, νέες θέσεις προσωπικού, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και η ανάπτυξη θα έρθει με αυτόν τον τρόπο. Θα παρακαλούσα λοιπόν, ο καθένας να αναλογιστεί τι σημαίνει όταν πας να κάνεις κάτι καινούριο, ένα νέο Τμήμα. Όσοι είναι στα παλιά Τμήματα αντιδρούν. Δεν θεωρούμε ότι αυτό βοηθάει μία χώρα να αποκτήσει μία κανονικότητα και να ανοίξει δυνατότητες στους νέους μας να σπουδάσουν. Γιατί η μόρφωση για μας είναι αυταξία και δεύτερο λόγο έχει η σχέση με την Αγορά Εργασίας.

{youtube}cTtI8r7arHQ{/youtube}

 

 

...

Posted on Sun, 16 Dec 2018 13:24:45 +0200

14-12-18 Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Alpha Ρεπορτάζ

tzoufi 500

14-12-18 Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Alpha Ρεπορτάζ

«Εθνικά όχι απλώς ωφέλιμη, αλλά και χρήσιμη, διότι προάγει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», χαρακτήρισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη την Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας στο Alpha Ρεπορτάζ και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και ο Σπύρο Λάμπρου.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι «για πρώτη φορά, αλλάζει το όνομά της μία χώρα, όχι εν καιρώ πολέμου, ενώ προβαίνει και σε συνταγματική αναθεώρηση στα βασικά άρθρα που αφορούν τον αλυτρωτισμό».

Πρόσθεσε δε ότι «εφόσον τηρηθούν οι συνταγματικές μεταβολές που είναι απολύτως απαραίτητες, θα τη φέρουμε στην ελληνική βουλή και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει εκείνη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «οι θέσεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διαχρονικά ίδιες, θεωρούμε ότι αυτή είναι μία συμφωνία η οποία δίνει στην χώρα μας τη δυνατότητα της περαιτέρω συναντίληψης και ανάπτυξης στην περιοχή, όπου πράγματι παίζονται πάρα πολλά συμφέροντα.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της κ. Κεφαλογιάννη περί «εθνικής μειοδοσίας», η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι «αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και παραπέμπουν σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. «Επομένως», δήλωσε η κ. Τζούφη, «τα περί εθνικής μειοδοσίας σας τα επιστρέφουμε και σε καμία περίπτωση δεν τα αποδεχόμαστε».

{youtube}v=ErgqKlfVWkM&index=4&list=PLCzuoJc-pnfk06UXDJTUI4CAjkHZs2ThA&t=0s{/youtube}

 

...

Posted on Fri, 14 Dec 2018 17:36:53 +0200

14-12-18 Χαιρετισμός Κώστα Γαβρόγλου στην εκδήλωση της ΟΙΕΛΕ

DSC06070

14 oielega

14 oieleg

14-12-18 Χαιρετισμός Κώστα Γαβρόγλου στην εκδήλωση της ΟΙΕΛΕ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΟΙΕΛΕ. Ο κ. Γαβρόγλου κλήθηκε και απένειμε τιμητική πλακέτα στο ιστορικό στέλεχος της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Φυσάκη. Ο Υπουργός  Παιδείας στην ομιλία του ανέφερε:

«Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και γι αυτήν την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να δώσω αυτήν την πλακέτα στο Γιώργο το Φυσάκη. Δεν θα πω τα διάφορα που κάναμε σε μια κατεύθυνση κατοχύρωσης των εργαζομένων και κανονικοποίησης της ζωής στο ιδιωτικό σχολείο, τα είπε ο Νίκος ο Φίλης πριν, θέλω να τονίσω δύο πράγματα και να τελειώσω με ένα τρίτο που έχει σχέση με το Γιώργο.

Στη διάρκεια των συναντήσεων και των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς το θέμα των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση πάντα ήταν πρώτο στην ατζέντα των Θεσμών διότι ο στόχος ήταν αξιολόγηση, απόλυση και αυτό ως νέα κανονικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό καταφέραμε και δεν πέρασε. Ήταν μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική που άρχισε από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων και δεν τελείωσε παρά μόνον τον Αύγουστο που έχουμε βγει πια από την Επιτροπεία.

Το δεύτερο είναι ένα θέμα που έρχεται τώρα ξανά στην επικαιρότητα και για το οποίο η ΟΙΕΛΕ έχει δώσει και δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κι ένα ιδεολόγημα ότι η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και η ανταγωνιστικότητα θα είναι καλό για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτό που ακούγεται σε κάποιους έστω το λογικό κρύβει μέσα του κάτι το καταστροφικό για την εκπαίδευση. Θεωρεί, προϋποθέτει ότι η γνώση είναι «προϊόν» και άρα μπορεί να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αυτό είναι το πιο σοβαρό. Κι αυτό επανέρχεται και είδα και το πανό που είχατε ότι «η γνώση δεν είναι προϊόν». Είναι μία ιδεολογική διαμάχη με τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις αυτού του τόπου η οποία θα συνεχιστεί και θέλει, πραγματικά, ένα πολύ πλατύ μέτωπο απέναντί της.

Στην μακρινή δεκαετία του ’70 όπου προς το τέλος, μία ομάδα Πανεπιστημιακών προσπαθούσαμε να οργανώσουμε τους βοηθούς κι επιμελητές και σχεδιάζαμε μία απεργία προφανώς όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα με άγνοια κινδύνου –κι ευτυχώς που υπάρχει και η άγνοια κινδύνου γιατί αλλιώς δεν θα μπορείς να κάνεις ούτε ένα βήμα- ήρθε μία φορά, στη συνάντηση μας αυτή, ένας, από τους ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς, ο Μπάμπης ο Δρακόπουλος να ακούσει τον προβληματισμό μας. Ήταν ο Γραμματέας τότε, του ΚΚΕ Εσωτερικού. Δεν ήταν όλοι που συζητούσαμε μέλη του ΚΚΕ Εσωτερικού. Κι αφού άκουσε ο άνθρωπος αυτός όσα άκουσε, μας λέει: δεν πάτε να δείτε και τον Φυσάκη; Οι μισοί τον ξέραμε οι μισοί δεν τον ξέραμε. Τελοσπάντων πήγαμε, είδαμε τον Φυσάκη. Είχαμε, πραγματικά, μία απ’ αυτές τις συζητήσεις που σου αλλάζουν τη ζωή. Και μας άλλαξε τη ζωή σε πολύ κόσμο διότι, έθιξε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το ένα, ήταν η αυτονομία του μαζικού κινήματος. Μας είπε να είστε δογματικοί σε ένα πράγμα: στην αυτονομία του μαζικού κινήματος. Και το δεύτερο ήταν μόλις δείτε μια χαραμάδα από την Κυβέρνηση που σας ευνοεί, μην πείτε όχι επειδή δεν είναι το σύνολο των αιτημάτων σας. Νομίζω λοιπόν ότι στο Γιώργο, εκφράζεται μία κουλτούρα του συνδικαλιστικού κινήματος, μία κουλτούρα της ΟΙΕΛΕ, μία κουλτούρα της ΟΙΕΛΕ που έχει αυτή τη συλλογικότητα αλλά και βεβαίως την συγκεκριμένη προσωπικότητα που την πήγε εκεί που την πήγε. Τον ευχαριστούμε όλοι».

{youtube}v=2TCmaNlxqAw{/youtube}

 

 

...

Posted on Fri, 14 Dec 2018 17:12:38 +0200

14-12-18 Πίνακες δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης μετά τις ενστάσεις

diefth 08

14-12-18 Πίνακες δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης  μετά τις ενστάσεις

ΔΕΚΤΩΝ_14-12-2018.xlsx"Οι Πίνακες σε μορφή excel

 

 

...

Posted on Fri, 14 Dec 2018 15:24:34 +0200